top of page

«Helge Jordal satt oppi kibben. Vi andre hang under».

Det gjaldt å henge lengst under kibben. 3-4 taubanebukker var ambisjonsnivået, men en av gutta måtte gi etter for tyngdekraften. Bli med på tur og hør Magnus fortelle!


Orions belte er en norsk action-thriller fra 1985. Filmen er lagt til Svalbard midt på 1980-tallet. Den regnes som en av de mest vellykkede norskproduserte filmer på 1980-tallet der filmens regissør Ola Solum hadde ambisjoner om å fenge et internasjonalt kinopublikum. Helge Jordal hadde en av hovedrollene og vår guide forteller om hvordan han ble fraktet til og fra filmsettet. Kibbene i taubanen viste seg å være en praktisk løsning


Orions Belte

Orions belte er en typisk action-film, blandet med thriller, og regnes som den første moderne norske actionfilmen. Filmen ble finansiert av et kommandittselskap. Selskapet gjorde at man kunne lage norsk film på flere måter med hjelp av statsstøtte. Produsentene opprettet kommandittselskapet KS Orion Film AS i samarbeide med skuespillerne. De satset egne penger for å komme i gang. Opplegget ble tilpasset filmbransjen av et meglerfirma som brukte ideer fra shippingindustrien. Denne risikoen måtte selskapet ta fordi den offentlige støtten ikke var nok til et så stort prosjekt.


Historien er en forrykende politisk thriller fra den kalde krigens tid og en av Jon Michelets mest kjente og leste bøker. De tre eventyrerne Lars, Sverre og Tom er vant til å operere på begge sider av loven for tjene noen slanter. Om bord i den vesle frakteskuta Sandy Hook setter de kursen mot «utilgjengelighetens øy» for å skyte en isbjørn eller to. Men på den øde Kvitøya har en av supermaktene plassert et hemmelig våpen. Karene må kjempe og flykte for livet da de angripes av et sovjetisk helikopter. Dette er bare starten på et spill som involverer spillere langt mektigere enn de tre noen gang kunne drømt om.
104 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page